Resor till Andalusien

Andalusien i 9 dagar

Vår medlem Roger Söderbom har varit Guide åt SMC Travel i Andalusien 2012-22 och kan vägarna i området kring Malaga ”tämligen hyggligt”. Från 2023 har Östra Aros MCK arrangerat resor till Andalusien med Roger som reseledare och det ser ut att blir fler resor framöver så länge det finns intresse från deltagare

Konceptet är i princip detsamma som under de 10 åren som SMC-guide. Vi fortsätter med samma boende och samma mc-uthyrare som vi haft tidigare. Det som skiljer mot SMC-resorna är att vi lagt till 2 extradagar med besök vid Sierra Nevadaområdet, strax S om Granada.

Resans upplägg
Guiden bokar din flygresa med SAS till Malaga Airport med avresa på morgonen. Guiden bokar också motorcyklar (som du betalar själv på plats), boende i dubbelrum på La Posada Azul i byn Tolox och hotellrum för sista två nätterna.

Från flygplatsen åker vi transferbuss (ingår) ca 35km tillsammans med bagage till Coin där motorcyklarna finns. Bagaget transporteras vidare till boendet i Tolox där vi bor dag 1-7.

Det är planerade dagsturer med guiden och du kan få GPS-rutterna i förväg om du är intresserad. Vill du köra ”i egen regi” är det såklart ok men då ansvarar du för dig själv och dina måltider under dagen.

Efter veckan i Tolox kör vi mot Sierra Nevadaområdet, strax S om Granada där vi bor på hotell 1 natt och tar en tur upp till skidcentret men fantastisk utsikt 2520 möh. Dag 9 kör vi tillbaka mot Malaga för en hotellnatt i Mijas Pueblo, inte långt från mc-uthyraren i Coin. Dag 10 lämnar vi tillbaka hojarna och åker med transferbuss tillbaka till flygplatsen. Hemresan med SAS går på kvällen.

Boende

La Posada Azul är ett hus där vi sköter oss själva, ingen annan bor där. Det ligger i den genuint spanska byn Tolox, ca 50 km väster om Malaga (läs mera nedan). I huset finns 5 dubbelrum med separata sängar och egen dusch/wc, enkelrum med separat wc/dusch (där guiden brukar bo), fullutrustat kök med disk- och tvättmaskin, matrum och relaxrum med TV. Överst finns en solaltan med sittgrupp och stekbord. 4G Wifi modem finns i huset.

Parkering för MC finns i låst garage i närheten av Posadan.

Tolox
är en typisk spansk by som ligger på en sluttning. Var beredd på att det blir en del promenader till/från restaurangerna under veckan. Praktisk information om restauranger, affärer, bankomat, apotek med mera av intresse i Tolox och andra närliggande byar, får du när du bokat din plats på resan.

Dagsturerna
De planerade dagsturerna går endast på belagda vägar med mestadels mycket bra kvalitet, från smala skogsvägar till enstaka transporter på motorväg. Den gemensamma nämnaren är att det är MYCKET kurvigt. De flesta spanska vägarna är inte av ”serpentinkaraktär” som i Alperna utan följer bergssidorna med alla dess krumbukter. En grov uppskattning är att vi passerar ca 5000 kurvor i anpassad hastighet under veckan.

Dessutom åker vi ofta på vägar som lutar uppför eller nedför. Och lutningen kan vara upp till 20%. När vi passerar mindre byar, kan det ibland vara trångt på vägen/gatan mellan husväggarna.

De guidade dagsturerna har körpass på högst en timme. Givetvis gör vi lämpliga fika- och lunchuppehåll under dagen. Vi stannar då och då och pausar för att ge möjlighet till fotografering mm när gruppen kan parkera säkert vid sidan av körbanan. Vi startar dagsturerna tidigast kl 09.00 och återkommer till Tolox ca kl 17.00. Vid återkomsten till Tolox, går vi varje dag igenom hur dagen varit och tittar lite på morgondagens tur. På kvällen äter vi middag gemensamt på någon av byns restauranger om vi inte lagar maten själva.

Motorcyklarna
Vi hyr BMW F750/F800GS och R1250/R1300GS av http://www.motoadventours.com/

som huvudsakligen håller på med äventyrsresor. Motorcyklarna är årets (eller föregående års) modell och givetvis försäkrade hos uthyraren men det är ett självriskbelopp på 1000-1200€ som reserveras på ditt kreditkort om det skulle bli en skada.

Deltagarens ansvarar för följande:
– Giltigt körkort, pass eller nationellt ID-kort
– En giltig reseförsäkring
– Kolla ditt reseskydd och avbeställningsförsäkring!
– Europeiskt sjukförsäkringskort
– Ev självriskeliminering på mc:n (läs mer i tilläggsinformationen)

Vi har gjort ett helt paket med flygresa, boende, all mat och dryck och guide. På plats betalar du hyra för mc och drivmedel.

Kompletterande information
När du anmält dig, kommer du att få mer detaljer om beräknad kostnad, mc-körning i Spanien, byn Tolox och en hel del praktiska saker från guiden. Fortfarande frågor/funderingar? Ring 0704-507010 eller maila roger.soderbom@gmail.com.

             Roger Söderbom