JERNET Historik

Vår klubbtidning eminenta JERNET kom ut med sitt första nummer bara några veckor efter klubbens bildande 1968. Sedan dess har den hela tiden utvecklats från enkla spritduplicerade blad till en tidning i A4-format med högklassigt 4-färgstryck.

Du har säkert  redan förstått att vår klubbtidning håller enormt hög klass – de flesta mc-klubbar har inte ens någon medlemstidning alls. Men som allt annat, har JERNET genomgått en förvandling under åren. Här nedan kan du läsa om några milstolpar på vägen.

Första numret: Nr 1 1968

Dåvarande ordföranden i interimsstyrelsen Anders Forsman (han med medlemsnr 1) jobbade då på Polisens kontor i Uppsala. Där hade dom en spritduplikator, en föregångare till 70-talets stencileringsapparater. Där gjorde Anders gjorde de första sidorna för hand. Redan i numret efter, skrevs sidorna på skrivmaskin. Men utskriften gjordes fortfarande på spritduplikator.

Milstolpe 1: Nr 2 1970

Ganska snart (1970) var det dags för stencileringsapparaterna men allting var förstås helt och hållet med lösa blad som häftades ihop med häftapparat. Vi hade några bilder men dom såg bedrövliga ut. Så småningom kom dåvarande red Lasse Lindau på att man kunde kosta på sig att stoppa in tryckta blad med bilder & annonser. Det såg genast bättre ut. Efter ytterligare en tid, trycktes omslaget i A3 och veks runt de stencilerade och tryckta sidorna.

Milstolpe 2: Nr 4 1981 

1981 kom den första tidningen helt tryckt från tryckeriet. Originalet gjordes i A3 och krymptes sedan till A4. Det var jättemycket klippa och klistra och det köptes enorma mängder Letraset (gnuggbokstäver) med olika typsnitt för att använda till rubriker mm. Svartvitt i all ära men det såg ju lite tråkigt ut. Då fanns det en möjlighet att få EN ”dekorfärg” på åtta förutbestämda sidor. Ibland var dekorfärgen grön och ibland blå eller röd. Den användes till omslaget (tidningens namn) och en del rubriker som man ville markera.

Milstolpe 3: Nr 1 2006

När vi drygt 20 år senare för första gången hämtade en tidning helt tryckt i färg, kändes det som om vi var framme vid målet när det gäller utvecklingen med den tryckta tidningen. Numera görs eminenta JERNET i InDesign och trycks förstås i fyrfärg.

Men vem vet hur eminenta JERNET ser ut om 10 år. Eller 20?

Är du intresserad av utvecklingen av eminenta JERNET? I klubbkåken i Stångby kan du hämta (nästan alla) tidigare nummer av klubbtidningen!

Har du något du vill skriva om i tidningen, en sommarresa, en helg eller kanske en dagstur som du vill förmedla till dina klubbkompisar är det bara att skriva ner texten och maila till Redaktören eller sända per post.

Du kan även skriva på det gamla sättet med papper och penna. Litet eller stort spelar ingen roll. Vi behöver material för att det ska bli någon tidning.

Adressen är:
Eminenta Jernet
Östra Aros MCK
Stångby 1
754 73 Uppsala

eller maila