Årsbilder 1968-2017

Varje måndag och torsdag under första halvan av 2018 kommer vi att lägga ut en utvald bild  från varje år på klubbens Facebooksida. En del (men inte alla) finns också i den långa historieberättelsen om Östra Aros MCK.

Årsbilderna (med tillhörande text) lägger vi också här på websidan för dig som inte använder Facebook.

1968: I3 december, alltså drygt 3 månader efter att klubben bildades, samlades ett antal medlemmar vid Din-X-macken på Svartbäcksgatan, med och utan motorcyklar. Sedan blev det färd till FMCK-gården i Rosenlund och lussekaffe. På bilden är Ann-Kristin Jonsson, Anders Sevelin, Ragnar Johansson (på C74), Tommy Rastén, Torbjörn Johansson, Dick Bernström (på C658), Kjell Harrysson, Jan Sigmert (stjärngossen), Yvonne Eriksson, Anders Forsman, Sten-Olov Hars (tomten), Carola Olsson och Karl Karenus. En förstoring av bilden 100x150cm satt under många år uppe på väggen i klubbkåken.

1969: I april 69 var det roadracingtävlingen Ostkustloppet på Skarpnäcks flygfält (sedan många år bostadsområde) söder om Stockholm. Det här är strax efter Flottsundsbron på dåvarande Riksvägen (numera Väg 255). På bilden bla Anders Forsman och Yvonne Eriksson på HD Sportster. På Trajan till höger sitter Leffe Sternesjö.

1970: Efter att FMCK-gården upphörde som mötesplats för våra medlemmar, blev mc-parkeringen vid Fyristorg vår huvudsakliga träffpunkt. Härifrån utgick alla kortare och längre turer, inte minst till en vanlig kvällsfika vid Värdshuset i Svista. På bilden står bla Lasse & Carina Westerlund och Anders Kennbrandt.

1971: Vid midsommartid fick vi beskedet om att vi kunde få hyra den tomma mangårdsbyggnaden i Stångby i utkanten av Uppsala. Ganska snart skulle vi börja inreda och anpassa huset för vårt behov. Den första förbättringen var att öppna upp mellan de två rummen på bottenvåningen och bygga baren (som till största delen finns kvar idag). Kommunen, som var vår dåvarande hyresvärd, var väl inte lika förtjusta i alla våra ”modifieringar”.

1972: Det här året började de nya nummerplåtarna i A4-format att spridas över landet och Uppsala län var först i landet. För att ta en kul omslagsbild till bla SMC-bladet (föregångaren till MC-Folket), åkte vi till Lelles och lånade en skylt. Den testmonterades på Bosse Lundgrens Suzuki 750 en stund. Det var troligen den första ”falskskyltningen” med de nya nummerplåtarna.

1973: När klubben gått med i SVEMO 1972 var det flera som började köra Road Racing. En av de mest framgångsrika var Sten-Olof Hars. Här är han med sin Honda 750 mitt i bilden vid starten i Formula 750-loppet på Anderstorp i augusti 1973. Han kom nästan ett varv innan han missade en nerväxling i slutet av flygrakan och kraschade våldsamt. Märkligt nog klarade han sig nästan oskadd och ”rymde” från Värnamo Sjukhus några dagar senare.

1974: Klubbens dagorientering (som senare fick namnet Dagmaran) gick bla förbi sjön Lafsen, mellan Rasbokil och Vattholma. På parkeringen ser vi Kjell Harrysson, Torbjörn Johansson, Anders och Bengt ”Guzzifarsan” Thelin samt Kjelle ”Deka” Johansson.

1975: Under hela 70-talet åkte vi ofta på mc-träffar, framförallt i Mälardalen och Dalarna. Kopparträffen i Falun var en av alla populära träffar för medlemmarna. Bland tälten vid campingen hittade vi bla Kjell Harrysson och klubbens dåvarande ordförande Anders Telning.

1976: Även mc-träffar i södra Europa besöktes. Det fanns en mc-träff i den lilla orten Bardonecchia i norra Italien med bla en mc-utflykt till berget Colle de Sommelier (drygt 3000m) på programmet. Träffen samlade många medlemmar från Östra Aros MCK det här året. Bland tälten kan vi se bla Gunilla Andersson, Bosse Lundgren och (en halv) Anki Sporrong. Efter träffen åkte de flesta vidare till Heiligenblut i Österrike och fortsatte festandet.

1977: Flera år innan SMC:s distriktsindelning fanns, var det samarbete över länsgränserna. Våren 77 var det välbesökt instruktörsutbildning på S1-området i Enköping för Östra Aros MCK och Västerås Motorcyklister. Längst th står Andreas Brodin (i samma skinnställ som han hade på 40-årsfesten).

1978: Torbjörn Malm var en av alla medlemmar från Knivsta som också började tävla i Road Racing för Östra Aros MCK. Han gjorde också ett gästspel i USA på Daytona 200. Här sitter han på sin Ducati i depån på Mantorp.

1979: Dags för den årliga stora festen RACKARTAJ som nu flyttat till större lokal i Gottsunda. Det bjöds som vanligt på Rönngrensmacka och starköl. Som vanligt var det Mats ”Mutte” Cribäck som gjorde kassettband med musik o jinglar till festerna. Tv sitter bla John Lindell.

1980: Klubbens midsommarfirande hade flyttat till Pålsbenningssjön, en bit söder om Garpenberg, ett år tidigare. Förutom traditionella midsommarlekar runt stången, var det givetvis livat bland tälten. Här ”sitter” Örjan Brodin, Stefan ”Osten” Ohlström och Roffe Nilsson.

1981: I februari skulle vi åka en 24-timmarsresa med Vikinglinjen men bara några dagar före resan, blev vi ombokade till ett annat rederi. Kaptenen (Johan Kull) vägrade ta med oss, när han hörde att det var en mc-klubb som bokade. Här är hela gruppen ombord på Prinsessan (senare Birka Princess). Kriget mot Vikinglinjen pågick över ett år innan rederiets VD fick reda på vad som hänt och gav oss ett ”fribrev” att vi givetvis var välkomna att åka med Vikinglinjen.

1982: På eftersommaren var det dags för SMC:s Riksårsmöte. SMC Uppsala hade fått uppdraget att arrangera men i praktiken var det bara medlemmar från Östra Aros MCK som var inblandad i organisationen. Mötet och boendet var förlagt till Östa Camping, mer känt som ett av de myggtätaste områdena i Uppland. Här står ”Kalle Viking” (som var medlem i ÖAMCK då) Regor Söderbom, Leffe Höstedt, Mats Arborelius, Restor Karlsson, Karin Berglöf, Monica Sandman och Sören Söderberg utanför en av stugorna.

1983: Klubbens resa till Isle of Man 1982, fick oanade konsekvenser för några medlemmar. Regor Söderbom och Mikka Nordenstedt byggde en sidvagnsracer och började tävla med ett ekipage och klädsel i klubbens färger. På karossen fanns en jättestor JERNET-logga som blev omtalad i hela landet. Här är Mikka och Regor på Mantorp.

1984: Under några år, arrangerades Motorcykelns Dag på Vaksalatorg. Ett av de mest publikdragande inslagen var vår medlem Leffe Åkerlinds trialuppvisning med att bla köra över en Volkswagen bubbla(lånad av ”Hulda” på Skrotbolaget). Motorcykeln som syns uppe till höger hängde i en stooor kran och syntes lång väg.

1985: Vårens Avrostningar gick ju i klubbarnas regi (dvs ÖAMCK) många år framåt. Instruktörsträningen inför Avrostningarna i april gick det här året bla vid Wiks slott och det var inte barmark överallt. Här kör Bela Tasnadi bland slalompinnar och drivor.

1986: Korpen arrangerade ”24-timmars på skidor” vid Grindstugan och det var maskerad sista timmen. Vi vann givetvis ett fint pris för vår ”sidvagnsskapelse” med Becke Gademan och Restor Karlsson som styrde ekipaget så gott det gick.

1987: Midsommarfirandet på Notvikens Camping på Eckerö (Åland) rullade på sedan flera år och det var mycket fest och glam runt våra bord. Här sitter bla Bela Tasnadi, Jan Dübeck, Micke Franzon, Monica Sandman, Dan Bremler och Sören Söderberg.

1988: SVEMO hade en blodgivarkampanj under 1987 om mesta blodgivarklubb. Och givetvis ställde ÖAMCK upp och lämnade blod i mängder. På SVEMO:s årsmöte fick vi motta en check på 3000 kr från SVEMO! Här visar Restor Karlsson JERNET och en del annat info-material för SVEMOS:s ordförande Jacob Douglas.

1989: ÖAMCK (läs Leffe Åkerlind) arrangerade trialkurs ”i närheten av klubbkåken”. Här visar han hur man kör nerför en berghäll (som fortfarande råkade vara fornminne).

1990: En av årets festliga höjdpunkter är ju Oktoberfesten (eller Bayerafton som den också kallas). Det brukar vara fullbokad och så även denna gång. Th sitter bla Micke Wallin.

1991: Många medlemmar besökte varje år Swedish Bike Meet vid småländska High Chaparral. Förutom sedvanliga festligheter, var det western-uppvisningar med bankrån och krogslagsmål.

1992: FIM-rallyt detta år gick i Skottland och ÖAMCK gjorde en storsatsning och många följde med. Här har lokalpolisen fått senaste numret av vår klubbtidning JERNET och de ser nöjda ut.

1993: Racingverksamheten med sidvagnsmoppar på Rörken hade pågått ett par år och varje deltävling blev välbesökt med dubbla åskådarled. Även den nya reklamfinansierade radiostationen Radio1 var intresserade och reportern Bosse Pettersson (numera på Radio Uppland) åkte med Pelle Blom i direktsändning runt banan.

1994: Vi engagerade Akademiskas Blodbuss till S:t Erikstorg och ordnade många nya blodgivare, inte minst bland motorcyklisterna.

1995: Efter 24 år som hyresgäster i Stångby fick vi detta år möjligheten att köpa gården med hela ladugården, garage mm. Och vi tog den förstås. Här är vårt vinterskrudade hus strax efter avtalsskrivning.

1996: På Rörken kördes det mopperacing för sidvagnar men det arrangerades även deltävling i Solomästerskapet med deltagare från hela landet. Le Månsloppet för sidvagnar höll på i 4(!) timmar och det blev många passeringar hos varvräknaren Restor Karlsson.

1997: Midsommarfirandet vid Notvikens Camping hade rekordlågt antal deltagare och det visade sig bli sista gemensamma resan till Åland på många år. Vid bordet sitter Jonnie Söderbom, Restor Karlsson, Jesper Tegebro och Leffe Höstedt.

1998: Årets Avrostning kördes vid Bilprovningen i Fyrislund och vi fick också ett teoripass inomhus. Claes Litsner från NTF premiärvisade Nollvisionen för oss.

1999: Tjejtrampet i Stockholm (med flera tusen deltagare) var klubbens största uppdrag efter cykeltävlingen Skandisloppet i Uppsala. Här står Micke Björling (support till sin fru) och ordonnanserna Jonnie, Nisse och Johan på Gärdet efter tjejernas målgång.

2000: Sveriges största löptävling för tjejer, Maja Gräddnosloppet, arrangerades av Korpen men lades så småningom ner. Klubbens mc-ordonnanser lotsade löparna på gångvägar mellan centrala staden och Ultunaområdet.

2001: På Rörken började kursverksamheten växa när SMC tog tag i organisationen och det blev olika grupper för olika erfarna förare. Efter en diskussion om buller hos närboende, blev det hårdare regler och mer och mer organiserad verksamhet. Sedan flera år är det landets i särklass mesta fortbildningsplats för hojåkare.

2002: Många hojar vid klubbkåken (mer bildtext kommer)

2003: Ett antal medlemmar åkte till SMC:s 40-årsjubileum i Ljungbyhed, i norra Skåne. Bland resenärerna fanns vår medlem Jesper Christensen, som blivit ivrig Rörkenåkare (och senare instruktör). Han har ju efter det gjort en hel del för SMC och alla andra

2004: I maj var det ”Skoklosterdagen” då vi fick möjligheten att skjutsa ett antal cancersjuka barn. Maken till känslosamma glädjescener får man leta efter…

2005: Många vintrar var det ”pulkarejs” mellan ÖAMCK och Throttle Twisters. Detta år var vi i backen i Storvreta och vår Gurra Karlsson vann som vanligt med sin skapelse.

2006: Touring till Touringbutiken (N om Borlänge) hörde länge till de årliga utflykterna. Här är det några medlemmar på fina dalavägar (just här var det raksträcka).

2007: Klubbens ordonnansverksamhet fyllde 20 i samband med årets Skandislopp. Här står en del av alla ordonnanser från både ÖAMCK och Polisen samlade vid Polacksbacken.

2008: Klubbens 40-årsfest firades i augusti på gården vid klubbkåken med helstekt kött av olika slag. Och massor av både nya och tidigare medlemmar fanns på plats.

2009: Årets Avrostning hade flyttats till Scaniaplanen intill Almungevägen och delats upp i två olika datum. Vi kunde ta emot många deltagare och därmed hålla en hög nivå. Här kör ett antal deltagare mellan konerna i ”långsamma konbanan”.

2010: Scandinavian Race är ett av Sveriges största cykellopp (och världens äldsta) med de allra bästa åkarna. Och som vanligt ligger vi före varje grupp, varv efter varv runt Kåbo och Ulleråkersområdet. Här ligger vår ordonnans Anders Eriksson strax före tävlingskommissarien Bosse Lövstrand och tätklungan i loppet vid passeringen av BMC.

2011: Många kvälls-, dag- och helgtouringar var det. Och många var med på turerna i närområdet eller lite längre bort. Här är från en dagtouring  till Nostalgibyn i Fellingsbro i maj. Det är ett fantastiskt ställe med massor av 50- och 60-talsprylar, bla en Nynäs bensinstation och en ”riktig” korvkiosk.

2012: Motorcykelns Dag arrangerades vid Rörken med både levande musik och mc-stuntuppvisning. Men man kunde också tävla i att cykla en sträcka på 10 (tio) meter hos Östra Aros MCK. Den enda haken var att styret var fastsvetsat…

2013: På vintern var det film- eller bildvisning flera gånger. Här sitter bla Roger & Jonnie Söderbom, Sören Uppman och Björne Andersson och ser på bilder från Andalusien.

2014: Vid MC-handlarnas dag i maj fick vi tillfälle att visa upp vårt nya fina partytält bla vid Lelles. Längst fram Tomas och Ninas unika hoj med styrning på sidvagnshjulet.

2015: Under alla år har klubben varit engagerad i trafiksäkerhetsfrågor för motorcyklister i och kring Uppsala. Det var naturligt att vi var på hugget när kommunen ville montera farthinder på Dag Hammarskölds väg som riskerade att skada mc-förare. Här är det David Lagerström som testar hur det fungerar.

2016: Peter & Samuel Rundström och Leffe Våghals var klubbens främsta representanter i dragracing. Här är det Peter som jag nya lägre tider.

2017: Den ökade mängden ordonnansuppdrag kräver också fler och duktiga förare och trafikvakter. En av de återkommande övningarna är teknikträning på Rörken, ibland tillsammans med cyklister